Mastermind in Istorie

Conceptul de grup mastermind a fost introdus de Napoleon Hill in cartea sa, “Think and Grow Rich” (“De la Idee la Bani”). Intr-un video pe care l-a inregistrat in anul 1937, Napoleon Hill defineste mastermind-ul astfel: 

“Un grup format din doua sau mai multe persoane,

care lucreaza in perfecta armonie pentru atingerea unui scop precis definit.”

Iata cateva idei impartasite de Napoleon Hill in cartea sa:

=> Mastermind este principiul conform caruia poti sa “imprumuti” si sa “folosesti” educatia, experienta, influenta si eventual chiar capitalul altor oameni pentru a-ti duce la indeplinire propriile tale planuri de viata.

=> Mastermind este principiul prin care poti sa realizezi intr-un an mai mult decat ai realiza fara el intr-o viata daca te-ai baza in intregime doar pe propriile tale eforturi.

=> Cand formezi o adevarata alianta mastermind impreuna cu altii si lucrezi impreuna cu ei in spiritul perfectei armonii, poti beneficia de fortele spirituale din launtrul tau pentru a duce la indeplinire planurile si dorintele tale.

=> Principiul mastermind iti poate asigura protectie impotriva esecului, presupunand ca scopul tau, in folosirea acestui principiu, este pozitiv pentru toti cei cu care interactionezi.

=> Suntem ceea suntem si acolo unde suntem datorita atitudinii noastre mentale prin care relationam cu alti oameni. Atitudinea mentala este singurul lucru asupra caruia avem control deplin. Singura noastra limitare este cea pe care o acceptam si o stabilim in propria noastra minte.

=> Succesul adevarat este ceva ce poate fi obtinut doar luand si pe altii impreuna cu noi. 

Una dintre cele mai bune definitie a succesului: “Succesul este cunoasterea cu care sa obtii in viata ceea ce iti doresti, fara sa incalci drepturile altora, si cu care sa ajuti si pe altii sa obtina ceea ce ei isi doresc.”

Nu se poate sa obtinem ceva fara sa dam ceva – acest principiu se aplica si succesului nostru! Daca ne dorim sa avem succes in viata (in orice aspect al ei) este absolut necesar sa fim dispusi sa platim “pretul”. Iar pretul poate varia de la timp, efort, rabdare, bani, disciplina pana la asumare si responsabilitate.

Tot Napoleon Hill sugereaza ca pentru a inainta pe drumul tau catre succes, putem sa facem trei lucruri: 

  1. Decide hotarat unde vrei sa fii si ce vrei sa faci in urmatorii trei ani. 
  2. Decide cati bani vrei sa faci si ce ai de gand sa faci pentru a-i dobandi. 
  3. Implica-te intr-un grup mastermind. 
Harding_Ford_Edison_Firestone_Camping

Henry Ford, Thomas Edison, Warren G. Harding, Harvey Firestone

Iata cateva exemple de aliante mastermind de-a lungul istoriei.

The Vagabonds: Format din Henry Ford, Thomas Edison, Warren G. Harding, Harvey Firestone.

The Chicago 6: Un grup de 6 barbati care se intalneau in fiecare sambata seara. Niciunul dintre ei nu avea bani atunci cand au inceput sa se intalneasca la grupul mastermind. In cativa ani devenisera toti milionari. William Hertz si Charles Wrigley au fost cei mai de succes din acest grup.

The Graham Group: In urma cu mai mult de 50 de ani in urma, Warren Buffett a inceput sa gazduiasca o intalnire anuala cu cativa prieteni apropiati din domeniul investitiilor. La inceput, era doar o zi in care discutau despre actiuni la bursa, insa in curand s-a transformat intr-un weekend anual sau evenimente de o saptamana cu leaderi din sfera business-ului din toate industriile (inclusiv Bill Gates) pentru a discuta idei mult mai mari decat actiunile de la bursa..